מה הנקודה לעבור מעוסק פטור לעוסק מורשה

פתיחת עסק יכולה היא קבלת החלטה על אופן הפעילות הכלכלית. רבים אשר מתכוונים לעסוק בתחומם אך באופן עצמאי, בוחרים לפתוח עוסק פטור בשל קלות תפעול הפעילות. ישנם יתרונות רבים לניהול זה, אך גם מגבלה להכנסה שנתית שאינה עולה על 102,292 ₪ בשנה (נכון לשנת 2022).

עוסק פטור הוא עסק לכל דבר אשר פטור מגביית מע"מ. הוא לא גובה תוספת מע"מ ולכן גם לא יכול להזדכות במע"מ על רכישותיו השונות. הדיווח נעשה אחת לשנה כאשר כל עוד הכנסתו לא גבוהה מזו שנקבעה בחוק הוא יכול להמשיך להתנהל בצורה זו. תקרת ההכנסה שלו צריכה להיות נמוכה מכפי שנקבע באותה השנה וחשוב לציין כי מדובר בכלל ההכנסה ולא רק ברווחי העסק.

היתרונות של עוסק פטור

ישנם יתרונות רבים לפתיחת עוסק פטור ולהמשך עבודה כעוסק פטור וזאת כמובן בתנאי שסך ההכנסות אינו עולה על התקרה המותרת.

ניהול חשבונות פשוט יותר

ניהול החשבונות של עוסק פטור פשוט בהרבה מזה של עוסק מורשה (ובוודאי חברה בע"מ). העסק לא מפיק חשבוניות אלא קבלות בלבד בעבור קבלת התשלום (הוא יכול להפיק הצעות מחיר ובקשות תשלום אם ירצה) והוא לא חייב בדיווחים דו חודשיים.

אחת לשנה עוסק פטור חייב להגיש דו"ח לרשויות המס כשלמע"מ הוא מדווח רק על סך ההכנסות. בהתאם לדיווח יקבע האם מגיעים לו החזרי מס, האם עליו להשלים מס וכמו כן מה יהיו המקדמות של השנה הבאה. חלק מהעסקים הפטורים מנהלים את החשבונות שלהם בעצמם וחלק פונים לרואה החשבון לצורך מילוי הדו"ח השנתי (אין צורך בשירות רחב יותר מזה).

עסקים הפונים למגזר הפרטי

תוספת המע"מ עומדת נכון לשנת 2022 על 17%. במקרה של עסקים הפונים למגזר העסקי, אין כל בעיה בכך כיוון שהם גובים מע"מ אך גם מזדכים עליו. לעומת זאת, כאשר מדובר על עסקים הפונים למגזר פרטי כמו מטפלים, מפעילי חוגים, יוצרים קטנים, צלמי משפחה ודומיהם, העברת 17% מההכנסה למע"מ יכולה להתבטא בפגיעה משמעותית בהכנסה.

לעוסק פטור יש אפשרות להפחית את מחיר המוצר או השירות ללקוח הסופי תודות לכך שהוא לא מחייב אותו במע"מ. כיוון שרבים מהעסקים הקטנים והחופשיים מתנהלים תחת ישות זו, התחרות במחיר עשויה להיות משמעותית. אי תשלום למע"מ מהווה יתרון לעסקים שפונים לקהל הפרטי.  

ניהול עסק לשכירים

ישנם שכירים אשר מעוניינים במקביל גם לפתוח עסק. חלקם רוצים להגדיל במעט את הכנסותיהם וחלקם רוצים לבדוק את היתכנות הפעילות לפני שהם עוזבים את עבודתם הנוכחית. קל יותר לפתוח עוסק פטור ולהתנהל בו ובמיוחד לשכירים.

יש לציין כי שכירים אשר מנהלים עסק במקביל לעבודתם צריכים לנהל ספרים כנדרש ורצוי שיתייעצו עם רואה חשבון בטרם הגשת הדו"ח השנתי כיוון שתחשיב המס מביא בחשבון את הכנסותיהם ממקום העבודה ומהעסק.

ניכוי מס במקור

בעוד שעוסק מורשה זכאי להוציא ניכוי מס במקור רק לאחר תקופת המתנה של חצי שנה, עוסק פטור מקבל ניכוי מס במקור מיד עם פתיחת העסק ללא צורך להמתין. זוהי לא הסיבה העיקרית לפעול כעוסק פטור אך כדאי להכיר ביתרון זה.

מי לא יכול להיות עוסק פטור?

ישנם יתרונות לפתיחת עוסק פטור ויתרונות לניהול כעוסק מורשה אך רגע לפני שנמשיך חשוב לדעת כי ישנם עסקים אשר אינם יכולים להתנהל כעוסק פטור. מעבר לכך שעוסק פטור אשר עבר את תקרת ההכנסות השנתית המותרת לו, ישנם מקצועות אשר הוגדרו ככאלה שחייבים להתנהל כעוסק מורשה או חברה:

בעלי מקצועות חופשיים

בתוך רשימה זו נכללים הנדסאי, מהדסים, טכנאים ומודדים. אדריכלים, אגרונומים, חוקרים פרטיים, רבנים, יועצים ארגוניים וניהוליים, יועצים מדעיים, רואי חשבון, כלכלנים ויועצי מס. שמאים, בעלי מעבדות ועוסקים שנכנסים תלת שירותים מהסוגים שמפורטים בתקנה 6א לתקנות מע"מ.

מוסדות לימוד

בכלל זה בעלי בתי ספר לנהיגה, בתי ספר, גני ילדים וכל מקום בו מלמדים או מחנכים ילדים ושאינו מוגדר כמלכ"ר. כמו כן מקומות המעבירים הדרכה עיונית או מעשית לקבוצה אשר עולה על חמישה משתתפים למעט הדרכה נקודתית שאינה עולה על שלושים יום במהלך שנת המס.

עוסקים ברפואה

בכלל זה נכנסים רופאים, רופאי שיניים, טכנאי שיניים, וטרינרים, פיזיותרפיסטים.

סוחרים

כולל סוחרי רכבים וסוחרי נדל"ן ומתווכים.

הזמן המתאים לעבור לעוסק מורשה

את הזמן המתאים לעבור לעוסק מורשה ניתן לחלק למספר סעיפים. הראשון הוא החוק אשר אומר כי ברגע שההכנסה השנתית של עוסק פטור עוברת את תקרת ההכנסות הניתנת לישות זו יש לעבור לעוסק מורשה. חשוב לציין כי המעבר מתבצע מרגע שההכנסות עלו וכי מאותו הרגע יש להתחיל לגבות מע"מ ואין צורך לשלם אותו באופן רטרואקטיבית.

לאחר שהחוק ברור, ישנם עוד מספר סימנים לכך שהגיע הזמן לעבור לעוסק מורשה ונקודות שכדאי לדעת לפני ההחלטה לעשות את השינוי.

כשהעסק רוצה להתפתח

כשלעסק יש תוכנית להתפתח, נכונות להעלות מחירים ולהציע שירותים ומוצרים נוספים, זה הזמן לשקול מעבר לעוסק מורשה. גם אם העסק עוד לא מכניס מעל התקרה השנתית וגם אם יש לו "עוד זמן" עד שיעקוף אותה, עליו לבחון את המעבר.

ברגע שהעסק רוצה לגדול הוא צריך להבין מה עומדות להיות ההוצאות שלו ולהביא בחשבון את זה שאולי יהיה עליו לשלם מע"מ. תוכנית עסקית יכולה לסייע בקבלת ההחלטה וכן התייעצות עם רואה חשבון לבחינת שיקולי המס, היתרונות והחסרונות של המעבר.

כשהעסק רוצה לפנות לקהל עסקי

עסקים אשר פונים לקהל עסקי לא ניזוקים מתשלומי המע"מ ופעמים רבות יכולים להרוויח מהם. לא פעם גרפיקאים ונותני שירות "קטנים" מעדיפים להתנהל כעוסק פטור בשל הנוחות אך בפועל הם עשויים להפסיד במספר מישורים:

  • הם עלולים להיתפס כקטנים ולכן חלק מהעסקים לא יעבדו איתם בשל תפיסה שגויה שאולי אין להם מספיק ניסיון בתחום וכי הם לא מסוגלים לעמוד בעבודות מורכבות.
  • הם עלולים לפספס חברות אשר עובדות רק עם עוסקים מורשים. לא תמיד יש הצדקה להחלטת החברות אך זהו נתון שכדאי להכיר בו.
  • הם לא מזדכים על המע"מ ולכן הם עשויים למצוא עצמם משלמים את המחיר המלא של כל רכישה ובכלל זה מחשב לעסק, ריהוט ועוד.

בתחילת שנת המס

בסיום שנת המס אפשר לבחון מה היה מצב העסק ולחשוב לאן הוא רוצה להמשיך בשנה הבאה. זה הזמן להכין תוכנית עסקית, דו"ח הכנסות ולבדוק האם ההכנסות של העסק היו גבוליות. אם העסק כמעט ונגע בתקרת ההכנסות המותרות לעוסק פטור, עליו לבחון האם ברצונו להמשיך לגדול ואם כן, רצוי לשקול מעבר לעוסק מורשה כבר בתחילת שנת המס הקרובה.

הסיבה לכך שכדאי לעבור בתחילת שנת המס ולא בסיומה הוא דוח שנתי מס הכנסה אותו יש להגיש. הדו"ח אותו מגיש עוסק מורשה מורכב יותר מזה שמגיש עוסק פטור ורבים בוחרים להגיש אותו בעזרת רואה חשבון. אם השיקול לעבור לעוסק מורשה עולה לקראת סוף שנת המס וניתן לדחות את המהלך (מבחינת ההכנסות), כדאי לבצע את המעבר עצמו רק בתחילת שנת המס שאחריה.

‏‏‏‏כד עם צמיחת שטרות דולר בניין ואנשים עומדים עליו המייצגים תהליך העברת עוסק פטור לעוסק מורשה

לייעוץ ומידע נוסף

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם:

דילוג לתוכן