מתי כדאי לעבור מעוסק מורשה לחברה בע"מ?

עסקים רבים מתחילים את דרכם כעוסק מורשה בשל מספר סיבות: קל יותר לפתוח את העסק, עלויות הניהול מבחינה חשבונאית נמוכות ולא תמיד יש הצדקה לפתיחת חברה בע"מ. עסק שגדל וצומח, שמרגיש יציבות, עשוי להעלות את השאלה מתי כדאי לעבור מעוסק מורשה לחברה בע"מ.

למעבר מעוסק מורשה לחברה בע"מ יש השלכות ברמה הכלכלית וברמה התפיסתית, הניהולית. בעוד שעוסק מורשה הוא האחראי לכל פעילות בעסק, חברה בע"מ היא ישות משפטית הנפרדת מהעובדים שלה ולכל אלה יש יתרונות וחסרונות והמעבר צריך לנצל את מקסימום היתרונות.

המשמעות של פתיחת חברה בע"מ

חברה בע"מ היא ישות אשר נפרדת מהבעלים. בעוד שבעסק מורשה הבעלים אחראי מבחינה משפטית ופיננסית לכל פעילות, הוא זה שמשלם את כלל המיסים ובמקרה של חוב הוא זה שצריך לשלם אותו, חברה בע"מ פועלת בצורה שונה והבעלים שלה אחראי באופן מוגבל.

כיוון שחברה בע"מ נפרדת מבעליה, היא צריכה לבצע כל שירותי הנהלת חשבונות וכמחויב על פי החוק, הנהלת חשבונות כפולה. רווחיה נפרדים מאלו של הבעלים אשר מקבל משכורת ולכן תשלומי המיסים בהתאם ובאופן כללי, המבנה מצמצם את הסיכונים הכלכליים האישים, מה שמעודד יזמות. את המשמעות של פתיחת חברה בע"מ אפשר לסכם בנקודות הבאות:

הגבלת אחריות

חברה בע"מ היא ישות משפטית נפרדת והיא יכולה לתבוע, להיתבע, להיות בעלת נכסים, לחתום על חוזים ולקחת על עצמה התחייבויות. במידה וחובות החברה יעלו על ההון והנכסים שלה, הבעלים לא יצטרכו לפרוע אותם (במגבלות מסוימות) והיא מתאימה גם לניהול עסקים בסיכון גבוה.

השלכות מס

בעוד שעצמאי צריך לשלם מס הכנסה על פי גובה מדרגות המס שיכולות להגיע גם עד 50%, במקרה של חברה בע"מ, חל עליה מס בגובה 23% בלבד. החברה משלמת את כל ההוצאות, את משכורות העובדים והבעלים ומשיכת דיבידנדים פטורה מתשלומי ביטוח לאומי.

מוניטין

לעתים הסיבה לפתוח חברה בע"מ היא מיתוג ומוניטין כשבמקרה של מכירה החברה מחליפה בעלים ונשארת עם השם הנוכחי שלה. זהו לרוב אינו השיקול המרכזי לפתיחת החברה אך הוא יכול להשפיע על תפיסת הקהל ולפעול לטובת העסק.

בעלים ומשקיעים

כאשר יש צורך בגיוס הון קל יותר לעשות זאת דרך חברה בע"מ. החברה יכולה לתת משקיעים מניות או אגרות חוב ולכן קל לה יותר לגייס את המימון הנדרש לה. הגיוס יכול להתבצע בשלב ההקמה של החברה או בכל שלב מתקדם שהיא בוחרת לעשות זאת.

הנהלת חשבונות כפולה

כל עסקה צריכה להיות רשומה בשני מקומות ובתוך כך נרשמות כל הפעולות הפיננסיות שמתבצעות בחברה וזאת כדי לתת תמונת מצב מלאה וברורה של ההכנסות, ההוצאות, מצב הנכסים וההתחייבויות של החברה. זוהי למעשה הנהלת חשבונות מלאה הנעשית על ידי רואה חשבון.

היתרונות של ניהול העסק כעוסק מורשה

לא במקרה רוב העסקים פועלים במתכונת של עוסק מורשה. בצורה זו הם לא מוגבלים בהכנסותיהם והם נהנים מהחזר מע"מ על עסקאות שונות (בניגוד לעוסק פטור). בהשוואה לחברה בע"מ, קל יותר לפתוח עוסק מורשה, עלויות ההקמה והתפעול נמוכות ואין צורך בהנהלת חשבונות כפולה (שיקרה יותר מזו הרגילה).

ניהול עוסק מורשה זול יותר לעומת ניהול חברה בע"מ ולכן אם אין הצדקה כלכלית ותפעולית לעבור לחברה, כדאי להישאר בהגדרה זו. כאשר הרווחים בעסק מתחילים לגדול, כשיש צורך בגיוס משקיעים וכשגובה המס עולה, יש להתייעץ עם רואה חשבון ולבדוק האם זה הזמן לפתוח חברה בע"מ.

היתרונות במעבר לחברה בע"מ

חברה בע"מ נתפסת בעלת מוניטין גבוה ופעמים רבות יהיה לה קל יותר להגיע למשקיעים ואף לעסקאות משמעותיות. המעבר "משדר" הצלחה, מחזור כספים גדול וביטחון ולכן לחברות קל פעמים רבות לחתום על חוזים גדולים וזאת בזמן שלעסק מורשה יהיה קשה להצליח בכך. למרות שמדובר ביתרון משמעותי, זו לא הסיבה העיקרית למעבר מעוסק מורשה לחברה בע"מ.

לניהול חברה בע"מ יש יתרונות ברורים של מיסוי נמוך (יחסית), הגנה ברמה המשפטית והיא המבנה המועדף על שותפים. עם זאת, תמיד כדאי לבחון את הנושא לעומק עם רו"ח המתמחה בחברות וזאת כדי לבדוק את מידת הכדאיות של המעבר וזאת לאור ההוצאות שחלות כתוצאה מניהול החברה. מעבר לכך שישנם עסקים אשר כבר מתחילת הדרך פותחים חברה בע"מ, ישנם כאלה שעוברים בשלב מסוים לחברה ובכך מנצלים את כל היתרונות שבה

מתי כדאי לעבור מעוסק מורשה לחברה בע"מ

עסקים רבים מתנהלים תחת עוסק מורשה לאורך כל הפעילות שלהם, מה שאומר שהמעבר לחברה בע"מ אינו הכרחי אלא אם יש סיבה לכך ואם העסק יכול להרוויח דרך הפחתת מיסים, התנהלות נכונה, מבנה שמתאים לו וכהזדמנות גדילה.

ישנם עסקים רבים אשר מצליחים, גדלים ומעלים את השאלה האם הגיע הזמן או האם הם יכולים להרוויח מהמעבר לחברה בע"מ. כשהמעבר נעשה בשל הסיבה הנכונה ובזמן הנכון, העסק בהחלט יכול לראות את הצעד כחיובי ואלו הם הסימנים שיכולים להצביע על כך שהגיע הזמן לעבור לחברה בע"מ:

עלייה בהכנסות

באופן גס ניתן לחלק את ההכנסות לעד מיליון שקלים בשנה ומעליהן. כל עוד ההכנסות אינן חוצות את רף חצי המיליון בדרך כלל (אך חשוב לציין כי כל מקרה לגופו) כדאי להישאר בישות של עוסק מורשה. הסיבות לכך הן עלויות ניהול חברה בע"מ כשהמעבר צריך להיות משתלם מבחינה כלכלית.

פער בין הכנסות והוצאות

כאשר ישנה עליה בהכנסות וברווחים עליהם העסק משלם מס, יש לשקול מעבר לחברה בע"מ. יתכן שהעסק מגלגל מחזור גדול, מעבר לחצי מיליון שקלים, אך אם ההוצאות שלו גדולות ובסוף החודש הוא מאוזן, יכול מאד להיות שעדיף להישאר בפעילות של עוסק מורשה. פער של הכנסות גדולות לעומת ההוצאות יכול להיות גם במחזורים קטנים מ-500 אלף שקלים בשנה.

תשלום מס גבוה

אם העסק משלם מס גבוה זהו סימן שהוא מרוויח הרבה כסף ומלבד העובדה שיש לבחון כיצד ניתן להקל על התשלומים כרגע, אפשר לשקול את המעבר לחברה בע"מ. חברה משלמת 23% מס על רווחיה וזאת לאחר שהיא משלמת את המשכורת לבעלים ואת כלל ההוצאות. במקרה ושיעור המס של העסק גבוה מסכום זה, זה הזמן לבחון את המעבר לחברה.

כניסת שותף חדש

כניסתו של שותף חדש לעסק יכולה להיות מורכבת ובעיקר כשהבעלים הם האחראיים המלאים לכל חובות העסק. פעמים רבות שותפים מחליטים להקים חברה בע"מ וכך להתנהל בצורה שקופה, ברורה, מסודרת, כשהם אחראיים לפעילות העסקית אך בו זמנית מנותקים ממנה מבחינה משפטית. כאשר נכנס שותף חדש יש לשקול את המעבר לחברה בע"מ.

התרחבות העסק

התרחבות של העסק וגדילתו היא סיבה לעבור לחברה בע"מ. כאשר העסק מתרחב הוא גם לוקח על עצמו סיכונים ובעליו יכול להיות מוגן מבחינה פיננסית. ההתרחבות יכולה לבוא לידי ביטוי בגדילה פיזית של המקום הנוכחי, הקמת סניף, עליה במספר העובדים וכמובן גם עליה במחזור. כל אלו יכולים להוביל לפריצה וכדי לבצע פעולות בסיכון נמוך יש לשקול את פתיחת החברה.

צמחים שבתוכם גודלים מבנים ו 2 גברים העומדים לצידם על כיתוב OPAL CPA המייצגים חברת ראיית חשבון ונתינת הסבר איך לעבור מעוסק מורשה לחברה בע"מ

לייעוץ ומידע נוסף

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם:

דילוג לתוכן