הוצאות מוכרות

מס הכנסה חל על רווחים. ככל שהרווחים נמוכים, כך תשלומי המס קטנים ולהפך, אך כדי לחשב את הרווחים יש לבחון לא רק את שורת ההכנסה אלא את כלל ההכנסות בקיזוז הוצאות מוכרות. עסקים וחברות צריכים להכיר את הנושא וזאת כדי להימנע מתשלומי מס גבוהים מכפי שהם אמורים לשלם. במקרים מסוימים גם שכירים יכולים להכיר בהוצאות ולקזז אותן על אף שהם מקבלים משכורת מסודרת.

מאמר זה בא לענות על שאלות נפוצות בתחום. נבחן מהן הוצאות מוכרות, אילו מוכרות באופן מלא ואילו באופן חלקי. על אילו הוצאות אי אפשר לדווח כמוכרות וכיצד נכון לבצע חישוב כך שתשלמו רק את המס שאתם באמת חייבים.

הוצאות מוכרות – העקרונות

הוצאות מוכרות לצורך ניכוי מס הן אלו שמשמשות את העסק או החברה לצורך יצירת הכנסה. כיוון שהוצאות אלו נדרשות לקיום הפעילות, הן מוכרות על ידי מס הכנסה כאשר יש לאסוף את כל ההוכחות להן ולציין אותן בדיווחים השוטפים לרשויות המיסים. כדאי לדעת כי כל עסק ובתוך כך גם עוסק פטור, מורשה וחברה, יכולים להצהיר על ההוצאות. בהסתכלות על כלל ההוצאות ישנן מספר קטגוריות:

הוצאות מוכרות במלואן – ישנן הוצאות אשר משמשות באופן מלא את העסק ולכן הסכום המלא שלהן יכנס להצהרת ההוצאות. בין היתר מדובר בקניית חומרי גלם, שכר עובדים, שכירות מבנה ששייך רק לעסק, ביטוח עסק ונוספים.

הוצאות מוכרות באופן חלקי

 ישנן הוצאות אשר יכולות להיות מוכרות אך לא באופן מלא. יש לבצע חישוב של החלק עליו ניתן להצהיר בדו״ח השנתי. בין היתר מדובר על תשלום טלפון סלולרי וחלק יחסי על הוצאות הבית לעסקים שפועלים מבתיהם.

הוצאות שאינן מוכרות

 על פי רשויות המס יתכן שיהיו הוצאות שונות אשר אינן יכולות להיות מוכרות לצרכי מס כמו קנסות ודו״חות. כמו כן הוצאות רכב, ביגוד ואש״ל יהיו גם כן מוגבלות ויש לבחון אותן בקפידה לפני קיזוז לצרכי מס.

הוצאות הוניות

 ישנן הוצאות אשר ההכרה בהן נחלקת לאורך שנים ובתוך כך הוצאות בגין רכישת נכסים, מכונות יקרות ונוספות. במקרה זה נכנסת ההגדרה של ״הוצאות פחת״ וזו תהיה מחושת לאורך מספר שנים שמשתנה בהתאם לסוג ההוצאה.

ההבדל בין הוצאות מע״מ והוצאות לצורך חישוב מס הכנסה

עסקים יכולים להכיר בהוצאות מול שני גורמים: מע״מ ומס הכנסה. הגורם הראשון, מע״מ, רלוונטי עבור עוסק מורשה וחברה בע״מ כשעוסק פטור לא יכול לקזז מע״מ והוא אינו גובה מע״מ. החזר על הוצאות מע״מ יתבצע בכל דיווח (שלרוב יתבצע כל חודשיים אך במקרים מסוימים יכול להיות מדי חודש) כאשר יש לקחת את כל המע״מ מההכנסות ולקזז ממנו את כל המע״מ מההוצאות כשאת התוצאה יש לשלם לרשות. יש לציין שכפי שנכתב למעלה, בחלק מההוצאות יקוזז המע״מ באופן מלא ובחלק באופן חלקי.

הוצאות מוכרות גם לצורך קיזוז מס הכנסה והדבר רלוונטי גם לעוסק פטור ובמקרים מסוימים גם לשכירים. כאן החישוב הוא ״פשוט״ כשלוקחים את כלל ההכנסות ומורידים מהם את כלל ההוצאות כשהתוצאה היא הרווח העסקי שעליו חל מס הכנסה. למרות שהנוסחה פשוטה בפועל יש להקפיד על רישום נכון של כל הוצאה, להבחין בין זו שמוכרת באופן מלא לזו שבאופן חלקי ולהימנע מחישוב הוצאות אשר לא מוכרות לצורכי מס.

העיקרון המנחה את קיזוז ההוצאות המוכרות הוא עיקרון האומר כי תשלום המס חל על רווחים ואם ישנה הוצאה הנדרשת לצורך יצירת הרווח, רשויות המס מכירות בה. בתהליך הכנת הדו״ח לרשויות המס עלינו לבחון את כלל ההוצאות, לבדוק האם פספסנו משהו ולהפך, האם הכנסנו הוצאה שלא ניתן להכיר בה ובהתאם להכין את ההגשה.

הוצאות מוכרות לעסקים העובדים מהבית

בשנים האחרונות אפשר לראות עלייה משמעותית של מספר העסקים הפועלים מביתם ובמקרה זה חשוב להבין מה ניתן לקזז ולחשב בתור הוצאה מוכרת ומה לא. קודם כל יש לציין כי כל עסק יכול לחשב חלק מההוצאות כמוכרות, בין אם כל השטח הנדרש לו כולל שולחן וכיסא ובין אם השטח גדול יותר כמו קליניקה ביתית. בשני המקרים ניתן להעמיס על העסק חלק מהוצאות הבית.

את ההוצאות המוכרות של עסקים הפועלים מהבית ניתן לחלק לשניים. הוצאות מוכרות בהיקף מלא (100%) והוצאות המוכרות באופן חלקי (25%) כשהשאלות שיקבעו את אופן הקיזוז יהיו האם ההוצאה משמשת את העסק, האם היא משמשת אותו באופן בלעדי והאם רשויות המס מאפשרות לבצע קיזוז בגין אותה ההוצאה.

אל הקטגוריה הראשונה, הוצאות מוכרות באופן מלא, נכנסות הוצאות מסוג:

ציוד וריהוט משרדי אשר משמש את העסק (כיסא משרדי, ריהוט לקליניקה ועוד)

מחשבים המשמשים את המשרד וספק אינטרנט

ציוד משרדי כולל עטים, דפי מדפסת ונוספים

כל הוצאה המשמשת את העסק בלבד כמו הנהלת חשבונות, קורסים ואחרים

אל הקטגוריה השנייה, הוצאות מוכרות ב-25%, נכנסות הוצאות מסוג:

תשלומי ארנונה, ועד בית, הוצאות חשמל, גז ומים

אחזקת רכב (דלק, ביטוח וטיפולים)

אחזקת טלפון, נסיעות עסקיות ונוספות

 

טבלת הוצאות מוכרות במס הכנסה ומע״מ

טבלה זו מסכמת את ההוצאות המוכרות לצורך קיזוז הכנסות או קיזוז מע״מ:

סוג ההכנסה

הכרה במס הכנסה

הכרה במע״מ

אחזקת משרד, שכירות משרד ושכירות מחסן

מוכרת

מוכרת

ארנונה

מוכרת

לא מוכרת

ארוחות עסקיות

לא מוכרת

מוכרת רק בתנאי ששימשה לאירוח ספק או לקוח מחו״ל

אחזקת אינטרנט

מוכרת

מוכרת

אחזקת מחשב

מוכרת

מוכרת

אימון עסקי, השתלמויות מקצועיות, ספרות מקצועית

מוכרת

מוכרת

אירוח ספק או לקוח מחו״ל

מוכרת

מוכרת

בניית אתר, תחזוקת אתר ודומיין

מוכרת

מוכרת

ביטוח עסקי

מוכרת

לא מוכרת

ביגוד מקצועי

תלוי באופי העסק

מוכרת באופן חלקי ובתנאי שמדובר בביגוד עבודה או ביגוד עם הדפס שם העסק

ביטוח בריאות

לא מוכרת

לא מוכרת

שירותי ראיית חשבון

מוכרת

מוכרת

דלק והוצאות רכב כולל תיקונים

מוכרת באופן חלקי

מוכרת בהתאם לתקנות שווי שימוש ותקנות הוצאות רכב

חניה

מוכרת

מוכרת בהתאם לשימוש

דפוס

מוכרת

מוכרת

הובלות ושליחויות

מוכרת

מוכרת

חשמל

מוכרת

מוכרת

טלפון נייד

מוכרת באופן חלקי

66% מוכרת

טלפון עסקי

מוכרת

מוכרת

פרסום, יח״צ

מוכרת

מוכרת

הוצאות משפטיות ומשרדיות

מוכרת

מוכרת

כיבוד קל

מוכרת באופן חלקי

לא מוכרת

משכורות

מוכרת

מוכרת

נסיעות לחו״ל

מוכרת באופן חלקי בהתאם לנסיעה

לא מוכרת

נסיעות במוניות

מוכרת

מוכרת

עמלות סוכנים

מוכרת

מוכרת

תשלומי ועמלות בנק

מוכרת

לא מוכרת

רכישת סחורה

מוכרת

מוכרת

 

הוצאות מוכרות - OPAL

לייעוץ ומידע נוסף

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם:

דילוג לתוכן