מיסוי בינלאומי – כל מה שחשוב לדעת

מיסוי בינלאומי נוגע לישראלים אשר עזבו את הארץ, ישראלים אשר מנהלים את עסקיהם (חלקם או כולם בחו"ל) ואלו אשר נמצאים בתקופת רילוקיישן ומתכוונים לחזור חזרה.

היום כמעט כל אדם ובוודאי חברה, יכול לקיים קשרים עסקיים מחוץ לגבולות המדינה, יכול לעבוד כשהוא שוהה בחו"ל או עבור חברה מחו"ל. בעוד שהפעילות הכלכלית יכולה להיראות פשוטה יותר מאי פעם, יש נושא אחד שחשוב לטפל בו והוא נושא המיסוי.

מיסוי בינלאומי

ברור לכל מי שחי בארץ שעליו לשלם מס הכנסה למדינה כשאין זה משנה מהו מקור ההכנסות שלו. בעבר כלל זה היה חד משמעי כאשר מי שחי בארץ שילם כאן ומי שבחו"ל באופן אוטומטי לא היה נדרש לכל תשלום. היום המצב שונה מעט, בין היתר בשל רפורמה שנעשתה בעשור האחרון, רפורמה שהפכה את מערכת המיסוי לפרסונלית כשהמשמעות היא שהמס חל על תושב ישראל ללא קשר למקום מגוריו.

השינוי הגיע לאחר ההבנה כי אנחנו חיים בעולם גלובלי וכי תושבים רבים מקבלים את הכנסותיהם מעבר לים. בהתנהלות לא נכונה הדבר עלול להגיע למצב בו על הנישום יחולו מיסים כפולים, בישראל ובמדינה ממנה התקבלו ההכנסות.

ישראל חתומה על אמנת מס מול מדינות רבות

שיטת המיסוי הנוכחית משפיעה על כל מי שעובד עבור חברות בחו"ל, מי שעובד בחו"ל ומי שמתגורר באופן זמני מעבר לים. שיטת המיסוי הנוכחית קובעת כי תושב ישראל אשר שילם במדינה אחרת מיסים בשל הכנסות שמקורן באותה המדינה יוכל להיות זכאי ממס כאן בארץ וזאת על החלק שכבר שילם.

ישראל חתומה על אמנת מס מול מדינות אחרות כשהסכמי המיסוי הבינלאומיים באים לפתור את סוגיית המס הכפול. בו זמנית ההסכמים באים לפתור בעיה של התחמקות מתשלומי מיסים בשל קבלת הכספים ממקור שאינו בישראל. אמנת המס נכונה לכל מדינה מולה חתמה ישראל כולל ארה"ב, הודו, פינלנד, קנדה ורבות נוספות.

מבחן התושבות לצורך קביעת תשלומי מס

אדם אשר מתגורר בחו"ל או מרוויח את כספיו בחו"ל חייב לשלם מס כאשר ההחלטה למי ישלם וכמה היא תוצאה של מבחן התושבות. בחינת מיקום מרכז חייו של האדם היא המשמעותית כשבתוך כך נבחנים מיקומו הפיזי, מקום עבודתו, מקום חשבון או חשבונות הבנק שלו וגם מרכז חייו מבחינה משפחתית וחברתית.

הבדיקה שרשויות המס מבקשות לבצע היא היכן חי הנישום כאשר אם הוא נמצא יותר ממחצית ימות השנה בישראל אז הוא נחשב לתושב מקומי שחייב מיסים בארץ. בדיקה זו היא אחת ומתווספות אליה בדיקות הנוגעות להגדרת מרכז החיים ולכן נישום אשר נמצא רוב השנה בחו"ל אך משפחתו וחשבונות הבנק שלו בישראל, עשוי להיחשב כתושב ישראלי לצורך תשלומי המס. זוהי סוגיה משמעותית בעלת השלכות כלכליות ומומלץ להתייעץ כבר בשלבים הראשונים עם רואה חשבון המתמחה במיסוי בינלאומי.

למי רלוונטי לבחון את המיסוי הבינלאומי?

לעתים נדמה כי נושא המיסוי הבינלאומי רלוונטי רק עבור אלו שמקור הכנסותיהם בחו"ל על אף שהם מתגוררים בארץ. בפועל כל מי שעוזב את הארץ, באופן זמני או קבוע ושעובד "על הקו" בין חו"ל לישראל, צריך לבחון לעומק את הנושא, לפנות לבעל מקצוע ולוודא שהוא מצהיר על הכנסותיו על פי החוק אך לא משלם יותר מיסים מהנדרש.

חברות בינלאומיות

חברות ישראליות אשר פותחות סניפים מעבר לים, משקיעים, בעלי עסקים ועובדים בחו"ל, צריכים לבחון היטב את נושא המס. המטרה העיקרית היא להימנע ממס כפול וליידע את הרשויות על פי הצורך כדי להימנע מחקירות מיותרות וקנסות עתידיים. תכנון נכון של המס הוא אחת הפעולות החשובות עבור אלו שממשיכים להתגורר בארץ ושמקום הכנסתם בחו"ל.

רילוקיישן

אלו אשר יוצאים לעבוד בחו"ל לתקופה מוגבלת ובכלל זאת אקדמאיים, פוסט דוקטורט וחוקרים צריכים לבחון את נושא המיסוי. כיוון שמראש מדובר על תקופה זמנית, יתכן מאד שמדינת ישראל תקבע שעל העוברים להמשיך לשלם מס כאן בארץ. במקביל, בשל המעבר ושהות ממושכת בחו"ל יתכן ומדינת היעד תראה בהם תושבים ותבקש תשלום מס. כדי להימנע ממס כפול יש לבחון את הנושא ולטפל בו מוקדם ככל האפשר ורצוי בעזרת רו"ח.

נוודים דיגיטליים

הנוודות הדיגיטלית נמצאת במגמת עלייה ויותר אנשים בוחרים לצאת לחו"ל ולהמשיך שם את עבודתם כעצמאיים. לרוב, המדינה תראה את הנוודים כתושבים לפחות במהלך השנה הראשונה בה הם יצאו לחו"ל, אך יש לבחון את שאלת חבות המיסים והיכן הם משלמים מס הכנסה. יש להעלות שאלות שונות כולל תקופת הנוודות הצפויה, השתקעות במדינה אחרת, תקופת השהות בארץ ובהתאם לקבוע את מיקום תשלום המיסים.

מהגרים

נושא ההגירה דומה במידה מסוימת לרילוקיישן או נוודות דיגיטלית, אך כאן בדרך כלל הכוונה היא שלא לחזור לישראל אלא להשתקע במדינה זרה. במידה ומדינת היעד חתומה על אמנת מס עם ישראל לא צריכה להיות כל בעיה בתשלומי המס אך כן חשוב להגיש את כל הדו"חות הנדרשים כדי שלא לשלם מס כפול. כאן יש לשאול גם האם המהגרים ביטלו את התושבות הישראלית שלהם או לא ובכל מקרה לבדוק האם ואילו הצהרות יש להגיש בארץ ומתי.

תושבים חוזרים

תושבים חוזרים ובוודאי אלו אשר נחשבים לצורך מס כתושבים חוזרים ותיקים, עשויים להיות זכאים להטבות מס ולשם כך מומלץ לפנות לרואה חשבון אשר מתמחה במיסוי בינלאומי. לצורך קבלת ההטבות יש לבחון את הזיקה לישראל, כיצד התנהלו התושבים בעת השהות בחו"ל, באיזה יום הם חזרו לארץ וכמובן אילו הטבות מגיעות להם.

קריטריונים בבחירת רואה חשבון בנושא מיסוי בינלאומי

מיסוי בינלאומי הוא תחום מורכב אשר מחייב התנהלות נכונה. כאשר הכללים לא ברורים ופועלים ללא ידיעת החוק עלולים להיות מצבים של הפסד כספים או הצטברות חובות ללא ידיעה. התנהלות נכונה יכולה לחסוך בעלויות ולכן חשוב מאד למצוא את רואה החשבון המתאים למשימה תוך בדיקת הקריטריונים הבאים:

ניסיון כללי עם מיסוי בינלאומי

רואה החשבון צריך להכיר את כללי המיסוי הבינלאומי ולייצג לקוחות אשר נמצאים או עובדים מעבר לים. בנוסף לכך חשוב שיבין את הסוגייה אשר עומדת מולו. כלומר, אם מדובר בחברה אשר התפתחה לחו"ל עליו להיות מנוסה בעבודה עם חברות. אם מדובר ברילוקיישן חשוב שיהיה לו ניסיון קודם עם לקוחות אשר עברו לחו"ל לתקופה זמנית.

היכרות ספציפית עם המדינה בה נעשית הפעילות

כדאי מאד לבחון האם לרואה החשבון יש ניסיון ספציפי מול מדינת היעד ובמיוחד אם זו לא חתומה על אמנת מס מול ישראל. בחלק מהמדינות הכללים נראים דומים אך אין לקחת את הסיכון ולוודא כי רואה החשבון יוכל לבצע את כל הפעולות הנדרשות באופן שיאפשר לנישום להתנהל ולהרוויח בראש שקט.

תקשורת קלה מכל מקום בעולם

כיוון שלרוב מי שפונה לרואה חשבון בנושא מיסוי בינלאומי נמצא במדינה אחרת, חשוב לוודא כי התקשורת יכולה להיות דיגיטלית. גם אם נשמע שהדבר ברור כדאי להביא בחשבון כי ישנם בעלי מקצוע שעדיין יעדיפו לקבל את כל המסמכים באופן פיזי. כדי להימנע מאי נעימות עתידית, יש לוודא כבר בתחילת הדרך כיצד תתבצע התקשורת ולבדוק שהיא מתאימה לשני הצדדים.

עיתונים פרוסים עם אותיות מיסוי בינלאומי וכדור ארץ מזכוכית עליו

לייעוץ ומידע נוסף

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם:

דילוג לתוכן