ההתלבטות אם רצוי להיעזר ברואה חשבון בקרב בעלי עסקים המוגדרים כעוסקים פטורים – הינה שכיחה ומוכרת.
אמנם, אין חובה ע"פ חוק להיעזר ברואה חשבון, אולם יותר ויותר עסקים מבינים את יתרונותיו הרבים של רואה חשבון לעסק שלהם ואת השקט הנפשי והחיסכון בזמן שעזרתו מקנה להם.
בכתבה זו נדון לעומק, לאור ניסיוננו המקצועי עם לקוחות רבים שנעזרו בשירותינו, על חשיבותו של רואה חשבון לעסק פטור.
מהו עוסק פטור?
עוסק פטור הוא בעל עסק עצמאי, פרילנסר ונותן שירות שהינו בעל עסק עם מחזור כספי קטן.
מנתונים של שנת המס 2022, היו בשנה זו כ-390,000 עוסקים פטורים בישראל.
מי לא יכול להירשם כעוסק פטור?
רשות המיסים אינה מאפשרת לבעלי מקצועות הנחשבים למקצועות חופשיים או לעיסוקים טעוני רישוי אקדמי/מקצועי – להירשם כעוסקים פטורים – כתוצאה מאופי העיסוק שלהם ובשל גובה הכנסותיהם.
הכוונה היא: לרואי חשבון, עורכי דין, רופאים, מהנדסים, אדריכלים, יועצי מס, פסיכולוגים, חוקרים פרטיים, סוכני ביטוח וכדו'.
הסיבה לכך היא, שבעלי מקצועות אלה מספקים ללקוחותיהם שירותים באיכות ובעלות גבוהה יחסית וכן עובדים תחת פיקוח מלא, כולל רישום כעוסק מורשה, הגשת דוחות מע"מ וניהול תקין של פעילותם הכלכלית.
מהם אפיוניו של עוסק פטור?
- הסכום המקסימלי להכנסותיו - נכון לשנת 2025 הסכום המקסימלי להכנסותיו של עוסק פטור הוא כ־120,000 ש"ח. מעל לסכום הזה הוא כבר ייחשב - כעוסק מורשה.
- פתיחת תיק - מחוייב בפתיחת תיק עוסק פטור במס הכנסה ובביטוח הלאומי לצורכי מס.
- יש לו פטור ממע”מ – הוא אינו גובה מע"מ מלקוחותיו ולכן אינו מחויב להעביר מע"מ לרשויות המס. בשל כך גם אינו זכאי לקיזוז מע”מ על הוצאותיו עבור העסק.
- דיווח שנתי – עליו לדווח אחת לשנה לרשויות המס על הכנסותיו.
- קבלות – עוסק פטור מוציא קבלות ולא חשבוניות מס על כל עסקה.
האם עוסק פטור חייב להיעזר ברואה חשבון?
אין הוראה בחוק על כך ובאופן עקרוני אם בעל העסק מבין מהן חובותיו לרשויות המס, הוא יכול לבצע את כל הפעולות הנדרשות באופן עצמאי, כמו למשל:
- לפתוח תיק במס הכנסה ובביטוח לאומי
- לנהל פנקס הכנסות והוצאות
- לדווח דיווח שנתי למס הכנסה
- לשלם מקדמות אם יידרש
חשוב לציין, כי בעל עסק פטור פותח תיק בתחילת דרכו ברשות המיסים (מע"מ), אך אינו חייב בדיווחים חודשיים שוטפים למע"מ, אלא רק באותו רישום ראשוני.
באלו מצבים אנו ממליצים לבעל עסק פטור להיעזר ברואה חשבון?
כשהעסק הינו בתחילת הדרך
רואה החשבון יכול ללוות את העסק החדש בשלב הקמתו ולעזור לו בסבך הבירוקרטיה הנלווה לשלב זה. כדי לפתוח עסק חדש צריך להירשם כעוסק פטור ויש לפתוח תיקים במס הכנסה, בביטוח לאומי ובמע"מ.
מומלץ לבצע את תהליך פתיחת התיקים והקמת העסק באופן מסודר ותחת מעקב מקצועי של רואה חשבון, כדי לוודא שכל הרישום ייעשה בצורה נכונה ותקינה.
כשבעל העסק אינו מתמצא כיצד לדווח בצורה נכונה
בעקבות רפורמת "עוסק זעיר", עסק פטור שמחזור העסקאות השנתי שלו אינו עולה על 120,000 ש"ח לא מחויב בהגשת דוח שנתי מלא. לרוב, הוא יתבקש להגיש דיווח מקוצר, בהתאם להגדרות רשות המיסים. במקרים מסוימים, בהתאם לסוג ההכנסה שלו, מקור פעילות נוספת או סיווג מס – יכול להיות שלא יהיה חייב כלל להגיש דו"ח מלא. לכן, מומלץ לעיין בהנחיות רשות המיסים לאותה שנת מס.
אולם, לא כל בעל עסק פטור יכול להגיש בעצמו את בדו"ח למס ההכנסה, ולכן מילוי הדו"ח בעזרת רואה חשבון יעזור לו בביצוע נכון ובמיקסום ההחזרים או בצמצם חובותיו.
רואה החשבון בקיא במילוי תקין של כל הסעיפים בדו"ח השנתי, ימנע טעויות שעלולות לגרור אחריהן תשלומים מיותרים או/ו קנסות וישתדל להפחית את חובות המס של בעל העסק (באופן חוקי כמובן...).
כאשר לבעל העסק הפטור יש הכנסות נוספות
אם בעל העסק הינו גם שכיר שמקבל הכנסה מעבודתו זו או שהוא מקבל שכר דירה, סוחר בניירות ערך או מקבל הכנסות מהשקעות או מכל מקום אחר – חשוב להביא נתונים אלו לעיונו של רואה החשבון.
הוא יבחן את כלל ההכנסות ויוודא שבעל העסק לא ישלם מיסים מיותרים על הכנסותיו השונות, ישיג עבורו החזרי מס או הקלות במס.
כאשר בעל העסק מעוניין לבצע החזר מס
במידה ובעל העסק הינו במקביל גם שכיר, יש לו נקודות זיכוי שלא נוצלו או שהוא זכאי לנקודות זכות ואינו יודע זאת (לידת ילד, תואר אקדמי, מגורים בפריפריה ועוד) - ייתכן שמגיע לו החזר מס.
רואה חשבון יבצע עבורו לקוחו חישוב של כל נקודות הזכות המגיעות לו, יגיש עבורו את הדוחות לרשויות המס ויוודא שאכן יקבל את המגיע לו.
כדי לחסוך זמן ולקבל שקט נפשי
מכיוון שזמן הוא אחד המשאבים היקרים לנו ביותר ושקט נפשי לא פחות חשוב ממנו (ואולי יותר?), מומלץ להיעזר בשירותיו המקצועיים של רואה חשבון שייקח את האחריות לכל הבירוקרטיה מול רשויות המס, ייצג את בעל העסק מולם וידווח בזמן ובאופן מקצועי ואמין את כל מה שנדרש ע"פ החוק.
כאשר בעל העסק מעוניין לשנות את הגדרת העסק מפטור לעוסק מורשה או להקים חברה בע"מ
במצב זה ליווי של רואה חשבון הינו משמעותי ביותר, משום שלא מדובר רק בשינוי טכני, אלא גם בשינוי משפטי שיש לו השלכות על חישובים לזכות ולחיוב של בעל העסק מול רשויות המס השונות - מע"מ, מס הכנסה וביטוח לאומי.
מלבד נושא החישובים, רואה החשבון יכול גם לייעץ לבעל העסק האם אכן משתלם לו מבחינה כלכלית לשנות את הגדרת סיווג העסק שלו ובאלו שינויים יהיה מדובר.
לסיכום – אלו הם יתרונות העבודה עם רואה חשבון
למרות שעוסק פטור אינו מחויב בשירותי רואה חשבון, הליווי המקצועי של רואי החשבון של חברת OPAL יכול לסייע בהתנהלות פיננסית נכונה, עמידה בדרישות החוק ותמיכה בעסק לקראת צמיחה והתפתחות.
אלו הן הסיבות שאנחנו ממליצים לעוסקים פטורים להיעזר בשירותי רואה החשבון:
- הדיווחים לרשויות המס השונות יהיו מקצועיים, אמינים ומסודרים וכל דיווח המחויב ע"פ החוק יוגש בזמן.
- יש ביטחון שלא יהיו טעויות בדוחות, שעלולות להוביל לתשלומים מיותרים, קנסות או ריביות.
- תכנון מס נכון שיגרום לחיסכון כספי לעסק ע"י רישום הוצאות להפחתת מיסים, ייעוץ פיננסי וחישובי כדאיות בשינוי הגדרת העסק.
- ייצוג מול הרשויות במידה ומתעוררת בעיה מולם או שיש צורך בבירורים שונים. רואה החשבון תמיד ישים את האינטרסים של העסק קדימה וייצג אותו בנאמנות.
- עדכון בעל העסק בכל הנוגע לשינויים של חוקי המס, הטבות מס, חובות דיווח וכדו'.
- חישוב החזרי מס ותיאומי מס המגיעים לעסק מביטוח חיים, קופות גמל, קרנות השתלמות וכדו' וכן למי שעובד בכמה עבודות.
- השגת שקט נפשי בתחום הדיווחים לרשויות המס, המתבסס על העובדה שאדם מקצועי מטפל בעניינים אלו וחוסך לבעל העסק גם זמן יקר.
- ליווי מקצועי בצמיחה עסקית - כשהעסק גדל ומתרחב, רואה החשבון מייעץ לגבי הכדאיות לעבור להגדרה של עוסק מורשה או להקים חברה בע״מ. כמו כן, הוא יכול לייעץ האם לגייס עובדים ומהי המשמעות של צעדים אלו מבחינת ההתנהלות הכלכלית של העסק.
**חשוב לציין כי המידע המוצג במאמר זה הוא לצורכי מידע כללי בלבד ואינו מהווה ייעוץ מקצועי, משפטי, פיננסי או מיסויי. אין לראות באמור כאן הבטחה לתשואה או רווח כלשהו. תוכן זה אינו מחליף, בשום אופן, ייעוץ מס מקצועי, ייעוץ השקעות, ייעוץ פיננסי או כל ייעוץ אחר המותאם לנתונים ולצרכים הספציפיים של כל אדם או גוף משפטי.
המידע והניתוח במאמר זה אינם מהווים הצעה, המלצה או עידוד לביצוע פעולות כלשהן בתחומי המיסוי, ההשקעות או בכל תחום אחר. המאמר אינו מתיימר להציג את כל המידע הנחוץ לקבלת החלטות פיננסיות, עסקיות או אחרות.
אנו מדגישים כי על כל קורא לפנות לייעוץ מקצועי מרואה חשבון מוסמך, יועץ מס או כל איש מקצוע רלוונטי אחר לפני יישום או הסתמכות על המידע המופיע במאמר זה. OPAL משרד רואי חשבון, כותבי המאמר, עורכיו ומפיציו מסירים מעצמם כל אחריות לכל נזק ישיר או עקיף, הפסד, אובדן או הוצאה מכל סוג, העלולים להיגרם כתוצאה מהסתמכות על המידע במאמר זה או משימוש בו.