בכל הנוגע למס הכנסה, ישנם לא מעט חוקים שעסקים צריכים לעמוד בהם. כמובן, גם שכירים נדרשים לתשלום מס על פי חוק, אך ברוב המקרים הדיווחים המתבצעים על ידי המעסיקים מספיקים להתנהלות תקינה. עצמאים רבים נתקלו במושג טופס 1301 למס הכנסה ומעלים את השאלה מהו בעצם הטופס, למה הוא מיועד, איך ומתי למלא אותו.
טופס 1301 נועד להעברת מידע למס הכנסה והוא משמש לדיווח שנתי על ההכנסות וההוצאות של העסק. המידע מאפשר לרשות לקבוע את חבות המס של הנישום ולבחון האם יש צורך בתשלומים נוספים או בזיכויים. בין אם מדובר בעוסק פטור, עוסק מורשה ובין אם חברה בע״מ, מילוי נכון ומדויק של הטופס הוא חלק קריטי בניהול חוקי של כספי העסק. יש לציין כי טעות או אי עמידה בלוחות הזמנים עשויה להוביל לקנסות וסיבוכים מול רשויות המס.
מי מחויב להגיש טופס 1301 למס הכנסה
לא כל אחד מחויב להגיש טופס 1301 למס הכנסה. הדרישות משתנות בהתאם לאופי ההכנסות והסטטוס הפיננסי של הנישום ואלו הן הקבוצות העיקריות שמחויבות בהגשת הטופס:
- עצמאיים ועסקים מורשים – כל מי שעוסק במשלח יד עצמאי, כעוסק פטור או עוסק מורשה, חייב להגיש טופס 1301 כדי לדווח על ההכנסות וההוצאות במהלך שנת המס.
- שכירים עם הכנסה נוספת – שכירים שההכנסה השנתית שלהם עוברת את הסף שנקבע (משתנה אחת לתקופה) ושיש להם הכנסות נוספות (למשל מהשכרת נכס), חייבים בהגשת טופס 1301.
- בעלי חברות ודירקטורים – אלו המחזיקים במניות חברה או שמשמשים תפקיד דירקטור בחברה, חייבים להגיש את הטופס, גם אם אינם מנהלים עסק פעיל.
- תושבים המחזיקים נכסים בחו״ל – במידה והנכסים בשווי גבוה מהסכום שנקבע לאותה שנה יש להגיש טופס כמו כן, בעלי חשבונות בנק מחוץ לישראל גם כן מחויבים בהגשה.
- מי שקיבלו דרישה מרשות המיסים – יכול להיות שרשות המיסים תקבל את ההחלטה לדרוש מילוי של טופס 1301 גם אם על פניו הנישום לא עומד בקריטריונים שצוינו.
כדי לקבוע האם על הנישום להגיש טופס 1301 למס הכנסה או לא, רצוי להתייעץ עם רואה חשבון ובכך להימנע מהפרות חוק וקנסות.
הדרך למלא טופס 1301 בצורה הנכונה
מילוי טופס 1301 למס הכנסה יכול להיראות מפחיד בהתחלה (כמו טפסים רבים) ולכן כדאי להבין את השלבים הנדרשים. כמו כן, ההמלצה היא לבצע בדיקה של הטופס על ידי איש מקצוע לפני המסירה לרשות המס. בטופס יש למלא את הפרטים האישיים כולל: שם מלא, מספר תעודת זהות, כתובת ומספר טלפון. יש לדווח על ההכנסות ולציין את כל מקומות ההכנסה לאורך השנה. בתוך כך: הכנסות מעבודה, השכרת נכסים, השקעות, הכנסות מחו״ל ומשכורת.
בטופס יש לציין את כל הניכויים והזיכויים כולל הפרשה לפנסיה, ביטוח לאומי ותרומות מוכרות. כל אלה יכולים להפחית את חבות המס. בסיום יש לעבור על כל המידע ולוודא כי כל הנתונים הוזנו כהלכה, לסכם את ההכנסות, ההוצאות ולחשב את חבות המס הסופית או את ההחזר המגיע. כשהטופס מוכן יש להגיש אותו, באופן פיזי במשרדי מס הכנסה או באופן מקוון דרך האתר של מס הכנסה. יש להגיש את הטופס במסגרת הזמן שנקבע.
מילוי טופס 1301 לחברות בינלאומיות ובעלי נכסים בחו״ל
חברות בינלאומיות ויחידים אשר מחזיקים בנכסים ובחשבונות בנק בחו״ל, נדרשים למלא טופס 1301 למס הכנסה. הטופס מהווה חלק מהדיווח של כל ההכנסות הגלובליות ובמהלך מילוי הפרטים יש להתחשב בנושא הסכמי כפל מס, לפרט את ההכנסות שהופקו מחוץ לגבולות המדינה ולהציג את ההוצאות הקשורות לפעילות בחו״ל וניכויים שאושרו במדינה בה בוצעו הפעולות.
בעלי נכסים בחו״ל, בעלי חשבונות בחו״ל, נדל״ן, השקעות פיננסיות ועסקים, חייבים להצהיר על המידע ולדווח על כל הכנסה. בתוך כך יש לכלול ריביות, דיבידנדים, רווחי הון ורווחים כתוצאה מעסק פעיל או השכרת נכס. יש לשים לב לכל פרט וחשוב להכיר את הדרישות הייחודיות של המדינה הזרה ובתוך כך להתייחס למס עיזבון ונושאים אחרים שיכולים להשפיע על חבות המס בישראל. התייעצות עם רואה חשבון מומחה שמכיר היטב את הנושא יכולה למנוע טעויות, קנסות וחקירות נוספות בנושא.
השלכות של אי הגשה או טעויות במילוי הטופס
אי הגשת טופס 1301 למס הכנסה במסגרת הזמן שנקבעה, כמו גם טעויות במילוי הטופס, עלולות להוביל להשלכות כלכליות ומשמעותיות. טעויות הן סיבה נפוצה לקביעת קנסות וריביות כשאי הגשה בזמן יכולה להוביל לקנס גבוה ולצבירת ריבית על התשלומים שהושמטו. בנוסף לכך חשוב להבין כי טעות במידע המוגש עלולה להוביל לביקורת מס מוגברת בעתיד מצד רשות המיסים.
ביקורת מס מוגברת יכולה להוביל לבדיקות מעמיקות של ההכנסות וההוצאות של העסק ולדרישות להמצאת מסמכים נוספים. פעולה זו יכול להקשות על התפקוד של העסק מבחינה פיננסית ולחייב אותו להשקיע יותר משאבים (זמן וכסף) בהתנהלות היומיום. עוד כדאי לדעת כי במקרים מסוימים, טעויות מכוונות או אי דיווח, עלולים להוביל לצעדים משפטיים, כולל עיצובים כספיים כבדים ואפילו הליכים פליליים.
**חשוב לציין כי המידע המוצג במאמר זה הוא לצורכי מידע כללי בלבד ואינו מהווה ייעוץ מקצועי, משפטי, פיננסי או מיסויי. אין לראות באמור כאן הבטחה לתשואה או רווח כלשהו. תוכן זה אינו מחליף, בשום אופן, ייעוץ מס מקצועי, ייעוץ השקעות, ייעוץ פיננסי או כל ייעוץ אחר המותאם לנתונים ולצרכים הספציפיים של כל אדם או גוף משפטי.
המידע והניתוח במאמר זה אינם מהווים הצעה, המלצה או עידוד לביצוע פעולות כלשהן בתחומי המיסוי, ההשקעות או בכל תחום אחר. המאמר אינו מתיימר להציג את כל המידע הנחוץ לקבלת החלטות פיננסיות, עסקיות או אחרות.
אנו מדגישים כי על כל קורא לפנות לייעוץ מקצועי מרואה חשבון מוסמך, יועץ מס או כל איש מקצוע רלוונטי אחר לפני יישום או הסתמכות על המידע המופיע במאמר זה. OPAL משרד רואי חשבון, כותבי המאמר, עורכיו ומפיציו מסירים מעצמם כל אחריות לכל נזק ישיר או עקיף, הפסד, אובדן או הוצאה מכל סוג, העלולים להיגרם כתוצאה מהסתמכות על המידע במאמר זה או משימוש בו.