ניהול החשבונות בעסק יכול להיות דבר מורכב אך כל עסק חייב לבצע אותו. עסקים קטנים וגדולים, מורשים, פטורים וחברות, חייבים לטפל בנושא המס, לחשב בצורה נכונה וחכמה את כלל ההוצאות וההכנסות ולוודא כי הם משלמים את חובותיהם (אך לא יותר מכך).
כיוון שהחוק לא תמיד פשוט ורוב בעלי העסקים עסוקים בניהול וקידום העסק עצמו, הנטייה של הרוב היא להוציא את הניהול החוצה לידי רואה חשבון או יועץ מס. התפקיד של השניים הוא לייצג את העסק מול רשויות המיסים, למלא את הדו״חות הכלכליים, להפיק תלושי שכר במקרה שישנם עובדים בעסק ולוודא כי התקבלו החזרים בהתאם לזכאות. אלו משימות רבות ואחת השאלות שעולה לא פעם היא מה ההבדל בין רואה חשבון ליועץ מס.
3 הבדלים בין רואה חשבון ליועץ מס
יועץ מס ורואה חשבון עוסקים בתחומים דומים כששניהם באים לתת פתרונות בהתנהלות פיננסית מול רשויות המיסים. עם זאת, השירות אותו מספק רואה החשבון יכול להיות מעמיק ורחב יותר וזאת בשל ההכשרה שעבר. את ההבדלים בין השניים אפשר לחלק לשלושה אספקטים עיקריים:
אופי ואורך ההכשרה
מסלול לימודי ראיית חשבון אורך ארבע שנים כשבסיומם יש לעבור סטאז׳ ואת בחינת הלשכה. לעומת זאת לימודי ייעוץ מס נמשכים שנה ואינם מחייבים סטאז׳. עיקר ההכשרה של רואה החשבון תהיה סביב עריכת דו״חות כספיים וביצוע ביקורת. עיקר ההכשרה של יועץ המס תהיה קשורה בשירותי ייעוץ מס וחשבונאות לעצמאיים.
יכולות ייצוג
רואה חשבון יכול לייצג עצמאיים, חברות ואנשים פרטיים. לעומתו יועץ המס יכול לייצג רק עסקים, פטורים ומורשים והוא לא יכול לייצג חברות בכלל. היועץ יכול לייצג את העסק מול מס הכנסה ומע״מ ורואה החשבון יכול לייצג מולם ובנוסף מול ביטוח לאומי ולהתנהל בשם העסק מול בנקים וגורמים נוספים.
שירות ומחיר
תפקידו של יועץ מס הוא לסייע בכל הנוגע לחשבונאות וחישוב מיסים. רואה החשבון יכול לתת מענה פיננסי מקיף יותר ולתת המלצות בנוגע לאופן ההשקעות ולניהול נכון של הכספים. כיוון שהשירות אותו מספק רואה החשבון יהיה רחב יותר עלות השירות תהיה לרוב גבוהה יותר בהשוואה לעלות של יועץ מס.
רואה חשבון או יועץ מס – מי מתאים לאיזה עסק
באופן עקרוני גם רואה חשבון וגם יועץ מס יכולים לייצג את העסק מול מס הכנסה ומע״מ. יועץ מס לא יכול לייצג חברות וגם באופן הייצוג יש הבדל בין השניים. כדי לקבל החלטה עם איזה בעל מקצוע כדאי לעבוד חשוב להבין את היתרונות והחסרונות של כל אחד ולהבין לאיזה עסק בדיוק הוא יכול להתאים.
רואה חשבון
רואה חשבון עובר הכשרה מקצועית ארוכה ומקיפה בתחום החשבונאות והכלכלה. הוא יכול לספק שירות לעוסק פטור, מורשה וחברה בע״מ כמו גם לפרטיים וארגונים ציבוריים ועמותות. כחלק מהשירות, רואה החשבון יוכל להיות מיופה כוח ולייצג את העסק בפעולות שונות שהוא מבצע עבורו.
מעבר לכך שרואה החשבון יכול לייצג את העסק הוא מביא איתו יתרון בולט של ידע מקיף. הוא יכול לזהות הזדמנויות כלכליות ולסייע לעסק בקבלת החלטות כלכליות ולכוון אותו כיצד להוציא אותן אל הפועל. לצורך הדוגמה, הוא יכול לבצע עבור העסק סימולציות לקראת השקעה וללוות אותו בקבלת סיוע פיננסי (מול בנקים ואחרים) ובחישובי רווח והפסד עתידיים.
השירות המקיף של רואה החשבון יכול להיות רווחי מאד לעסק בתנאי שהוא זקוק לכל אלו וזאת כיוון שהמחיר יהיה גבוה יותר מזה של יועץ המס. ברגע שהתמורה שווה לעסק והוא יכול להרוויח מהייעוץ והייצוג הנרחב אז בהחלט כדאי לפנות לרואה חשבון ולא יועץ מס.
יועץ מס
יועץ מס עובר הכשרה קצרה בהשוואה לזו של רואה החשבון אך הוא יכול לתת מענה בכל הנוגע לפעולות חשבונאיות בעסק ולייצוג מול הגופים העיקריים הנחוצים לעסק. היועץ יכול לייצג מול מס הכנסה ומע״מ ולתת מענה גם בכל תחום ניהול החשבונות.
רוב העוסקים הפטורים לא זקוקים לשירות שהוא מעבר למה שיכול לתת יועץ מס והם יכולים לחסוך בעלויות על ידי פניה אליו במקום לרואה חשבון. גם עסקים מורשים קטנים שהמחזור שלהם נמוך או שהפעילות שלהם נחשבת לפשוטה כמו מטפלים הנותנים שירות ברור שאינו דורש הרחבה של העסק והשקעות מיוחדות, יכולים להסתפק בשירותיו של היועץ.
יש לציין כי יועץ מס לא יכול לייצג את העסק מול ביטוח לאומי אלא אם הוא עבר הסמכה מיוחדת לכך. לכן, עסקים קטנים שחושבים שיהיה להם צורך בייצוג מסוג זה, צריכים לבחון עבודה מול רואה חשבון או לפחות לפנות אליו באופן חד פעמי לצורך ייצוג זה.
בחירה במשרד ראיית חשבון
ישנה חפיפה בין השירותים אותם מספק יועץ מס ואלו שמספק רואה חשבון. במקרים מסוימים השניים יכולים לתת מענה אך השני יעלה לעסק יותר מהראשון. לכן, הדרך הטובה ביותר להתנהל היא לבחור במשרד ראיית חשבון אשר מעסיק מנהלי חשבונות, יועצי מס ורואי חשבון ולקבל את השירות הטוב ביותר מבעל המקצוע המומחה לכל תחום ובכך לשלם רק בעבור השירות הטוב ביותר שנדרש.